10 rzeczy o Cavie

10 rzeczy o Cavie

Cava to odpowiedź Katalończyków na szampana. Podobnie jak oni, jest ona buntownicza i ekscentryczna. Mówi się, że wszyscy kochają to wesołe, hiszpańskie, musujące wino.10 faktów o tym specyficznym trunku
  1. Pierwsza butelka powstała w 1872 roku, gdy Josep Raventós i Fatjó wrócił z podróży do Francji. Wytworzył to musujące wino metodą szampańską.
  2. Metoda szampańska jest niezwykle pracochłonna, jeśli chce się zachować tradycję wytwarzania. Butelka musi być zwrócona lekko korkiem do dołu (naturalne powstawanie bąbelków zamiast gazowania dwutlenkiem węgla), co 24 godziny powinna też być energicznie potrząsana i obracana o 1⁄8 wokół własnej osi. Powstaje w niej bowiem osad z drożdży, który nie wygląda estetycznie. Robi się tak dopóty, dopóki butelka z trunkiem nie znajdzie się w pozycji pionowej, korkiem w dół.
  3. Aby hiszpańskie wino musujące móc nazwać cavą, podczas dojrzewania powinno ono pozostawać w butelce przez minimum 3 kwartały. Szampan natomiast musi eżakować aż 15 miesięcy.
  4. Cavę dzieli się ze względu na czas dojrzewania metodą szampańską oraz zawartość cukrów. Nazwy na etykietach mogą nam posłużyć do określenia wytrawności danego rodzaju trunku. Są to (w kolejności od 0 do ponad 50 gramów na litr napoju): brut nature, extra brut, brut, extra seco, seco, semiseco i dulce.
  5. Istnieją regulacje prawne, ustalające możliwość użycia azwy cava dla swojego trunku. Mają ją producenci, którzy restrykcyjnie przestrzegają standardów produkcji i dbają, by wino miało kontakt z osadem drożdży przez co najmniej 9 miesięcy. Do określenia gran reserva mają wina z najwyższej półki, które leżakują przez 30 miesięcy.
  6. Najbardziej uniwersalną odmianą dla potrzeb kucharskich jest cava brut, która idealnie nadaje się jako napój do intensywnych w smaku, małych przekąsek, ale także sałatek, makaronów, grillowanych ryb i owoców morza.
  7. Smak i aromat cavy dominuje zielone jabłko. Nutka ananasa i cytrusów powstaje poprzez dodanie do niej odrobiny chardonnay. Najciekawsza z odmian, xarel.lo, po latach potrafi dawać aromaty miodu i orzecha włoskiego. Odmiana różowa jest delikatnie owocowa.
  8. Będąc w Hiszpanii butelkę cavy możemy kupić za kwotę od 5 do 30 euro. W polskich supermarketach znajdziemy trunek za 15 złotych, do tych z wyższej półki za około 200.
  9. Każdy korek, jakim zamykana jest cava jest specjalnie oznakowany. Jeśli proces fermentacji został przeprowadzony w butelce, będzie tam namalowana czteroramienna gwiazda. Występuje również kółko, oznaczające fermentację poza butelką. Najgorszą jakość mają cavy oznaczone trójkątem, który oznacza sztuczne gazowanie wina dwutlenkiem węgla.
  10. Najlepszą temperaturą dla podawanej cavy jest od 4 do 7, maksymalnie 8 stopni C. Poleca się włożyć ją do lodówki na 4 godziny przed podaniem i pod żadnym pozorem nie umieszczać butelki w zamrażalniku, gdyż może w pewnym stopniu utracić odpowiedni smak i aromat

10 rzeczy o hottinger

  1. Hottinger jest bułgarskim winem musującym. Oto garść faktów, które wypada znać przed konsumpcją tego trunku, a które być może przekonają do wypróbowania bułgarskich bąbelków:
  2. Jean Pierre Hottinger pochodzi z Bułgarii. Jest jednym z głównych towarów eksportowych bułgarskich winnic, które przeznaczają 85% swoich wyrobów właśnie na eksport.
  3. Głównym regionem, z którego pochodzi J.P. Hottinger jest Sakar ­- obszar górski, który znajduje się nad granicą z Turcją, w południowo­wschodniej części Bułgarii.
  4. Produkuje się go z winogron szczepu Muscat, które charakteryzują się skoncentrowanym słodkim smakiem. Szczep ten doskonale sprawdza się w nadmorskim, bułgarskim klimacie, ze względu na ciepłe temperatury przez cały rok i dużą wilgotność.
  5. Hottinger zawiera 11% alkoholu.
  6. J.P. Hottinger ze względu na to, że jest winem musującym powinien być schłodzony do temperatury 6 ̊­10 ̊C.
  7. Wino serwujemy w kieliszkach do szampana ­ smukłych, długich o zwężonej czasze. W przypadku, kiedy je próbujemy, możemy skorzystać z kieliszków degustacyjnych. Na przyjęciach jest to uważane za faux pas.
  8. Jego barwa jest opisywana przez znawców jako jasno­słomkowa.
  9. Podajemy jako aperitif bądź jako towarzystwo owoców morza, szczególnie krewetek przyrządzonych na ostro.
  10. Jest niedrogie, w Polsce kosztuje poniżej 20 złotych.

Produkowany jest w dwóch wersjach: półwytrawnej i półsłodkiej, które dobieramy według własnych preferencji smakowych, bądź biorąc pod uwagę menu.


Powiązane artykuły